Montserrat

Generic placeholder image

Montserrat is tegelijkertijd een berg, een klooster en een heiligdom, die samen voor de Catalanen een unieke plek vormen. Velen onder hen beschouwen deze plaats als centrum van het nationalistisch Catalaans gevoel. Voor niet-gelovige Catalanen is Montserrat even belangrijk als voor gelovige. Ook al ben je geen Catalaan, dit is een locatie die je zeker moet trachten te bezoeken tijdens een vakantie aan de Costa Dorada.
Het massief van Montserrat is veruit het mooiste gedeelte van het Catalaans Kustgebergte. In vertaling luidt de naam “geërodeerd landschap”. Naar men beweert is er nergens in Europa een landschap dat de vergelijking met Montserrat kan doorstaan. Met 1500 verschillende planten is het bergmassief ook uniek in zijn flora. De hoogste piek van het gebergte, die van St. Jerome, bedraagt 1235 m en is te bereiken vanaf het klooster.
Het klooster van Montserrat, op een hoogte van 725 m, werd gesticht in de 13de eeuw door Benedictijnen. Nadat het klooster in 1811 vernietigd werd door het plunderende leger van Napoleon werd het heropgebouwd zonder rekening te houden met bouwstijlen. De bijhorende basiliek uit 1592 is wel nog in oorspronkelijke staat. In een kapel bevindt zich een Zwarte Madonna, La Moreneta, uit de 12de eeuw, het onderwerp van de bedevaarten op deze plek. De faam van dit beeld in het heiligdom werd aanvankelijk verspreid door bedevaarders naar Santiago de Compostela die hier halt hielden.
Een bijzondere attractie van het klooster is het Escolania, een jongenskoor dat weleens vergeleken wordt met de Wiener Sängerknaben. Je raadpleegt bestwww.escolania.net om te weten op welke dagen ze een H. Mis opluisteren of een concert geven.

Spanje

Albufeira, Algarve, Portugal

Het weer in Spanje

Bezienswaardigheden


Meer in Spanje

...

Benidorm

Lees verder

...

Blanes

Lees verder

...

Canarische eilanden

Lees verder

...

Fuerteventura

Lees verder

...

La Palma

Lees verder

...

Lanzarote

Lees verder

...

Ronda

Lees verder

...

Tarragona

Lees verder

...

Tenerife

Lees verder