Lanzarote

Generic placeholder image

Zo ongeveer het enige gras dat je op Lanzarote vindt is ingezaaid om golfterreinen aan te leggen. Overal elders beperkt de vulkanische ondergrond de plantengroei tot cactussen en aanverwante, al zijn er ook wat Canarische palmen. Slechts een paar dagen per jaar regent het en dat is natuurlijk onvoldoende om uitbundige plantengroei te stimuleren. Van deCanarische Eilanden is Lanzarote het enige waarop je kans hebt om tijdens je vliegvakantie iets van vulkanische activiteit te bespeuren. De Montanas del Fuego (Vuurbergen) zijn dan ook een van de belangrijkste attracties.
De omgeving van deze vulkanen, in het bergmassief van Timanfaya, is nu een Nationaal Park; het ziet er ongeveer uit als een maanlandschap. Tot 1730 was dit een vruchtbare omgeving, maar toen spuwden een dertigtal vulkanen zes jaar lang en legden een 10 m dikke lavalaag op het land.
De belangrijkste steden zijn Arrecife, sinds 1852 de hoofdstad en nu vooral een havenstad, en Puerto del Carmen dat zich ontwikkelde tot toeristische stad bij uitstek. Tesquise, de vroegere hoofdstad, richt zich nu vooral op kunstnijverheid..
Een strandvakantie is veruit de voornaamste reden om een vliegreis naar Lanzarote te boeken. De meeste stranden liggen in baaien en zijn vaak door rotsen omgeven. Verder is er vooral geen gebrek aan vulkaanresten op dit eiland. Volgens tellingen zouden er zo’n driehonderd vulkaankegels te vinden zijn en meer dan honderd kraters. Naargelang de ouderdom van de vulkaanuitbarstingen noteer je twee types ondergrond. In het westen en het noorden, waar er relatief recente vulkanische activiteit was is de uit lava bestaande ondergrond keihard. Elders op het eiland dateren de uitbarstingen van in de oudheid en daar is de lava geërodeerd tot een grijs of zwart poeder.
In het geografische centrum staat een hedendaags monument ter ere van de boeren die zulke zware arbeid moeten verrichten om enig voedsel te winnen op de weinig vruchtbare bodem. In een gerestaureerde boerderij vlakbij maak je kennis met het boerenleven van weleer.

Spanje

Albufeira, Algarve, Portugal

Het weer in Spanje

Bezienswaardigheden


Meer in Spanje

...

Benidorm

Lees verder