Girona

Generic placeholder image

Gelegen in het achterland van deCosta Brava trekt Gerona flink wat bezoekers aan die eens een dagje wat anders willen dan zon, zee en strand. De stad die zowat aanzien wordt als hoofdstad van de Costa Brava, ligt ongeveer 35 km landinwaarts. Zowat het mooiste plein van de stad is de Plaza de la Indepencia, omgeven door restaurants en terrasjes.
In de oude stadskern valt de kathedraal van Santa Maria op, een oorspronkelijk gotisch bouwwerk dat telkens opnieuw de heersende architecturale stijl moest ondergaan en dus op dat vlak wel een beetje van een mengelmoes werd. Bij de kerkschatten van de kathedraal hoort een geborduurd doek uit de 13de eeuw waarop het scheppingsverhaal afgebeeld is.
De smalle straatjes met veel trappen en portaaltjes met eigen bouwstijl geven het oude stadsgedeelte een apart karakter. In de buurt van deze kathedraal ligt de voormalige Joodse wijk, nu vooral een zone met veel winkels. Midden in het gebied ligt het Museu de la Ciutat, over de geschiedenis van de stad.
Net buiten deze wijk liggen de Arabische Baden (12de eeuw) en het klooster van Sant Pere de Galigants (idem) in Romaanse stijl waarin nu een archeologisch museum is gehuisvest. Via nog meer enge straatjes kan je tot aan de stadsmuur stappen. Opvallend zijn enkele zogenaamde “hangende huizen” langsheen de rivier, de Onyar.
Aan de overkant van de Onyar ligt het hedendaagse stadsgedeelte. Het loont de moeite via een van de mooie van smeedijzer voorziene bruggen naar ginder te trekken om er enkele modernistische huizen te bekijken, zoals het Casa de la Punxa met zijn aparte dak of die van Farinera Teixidor in de geheel eigen bouwstijl van architect Rafael Maso.

Spanje

Albufeira, Algarve, Portugal

Het weer in Spanje

Bezienswaardigheden


Meer in Spanje

...

Benidorm

Lees verder

...

Blanes

Lees verder

...

Canarische eilanden

Lees verder

...

Fuerteventura

Lees verder

...

Gibraltar

Lees verder

...

Gran Canaria

Lees verder

...

Granada

Lees verder

...

La Gomera

Lees verder

...

La Palma

Lees verder