aanbiedingen en last-minutes naar turkije

Generic placeholder image

Turkije is geen land, Turkije is een wereld! Gigantisch groot strekt het zich uit tussen Europa en Azië, waarbij de Bosporus met zijn twee grote hangbruggen de symbolische verbintenis tussen oost en west vormt. Die twee facetten zijn overal aanwezig: in de mysterieuze skyline van Istanbul en in de nieuwbouw van Ankara. In de modern geklede jongeren in de steden en in de bontgekleurde rokken van de vrouwen op het platteland. Turkije heeft een politiek oog op Europa gericht en tegelijk een nostalgisch oog op de verre steppen van Centraal-Azië, waar de voorouders van het Turkse volk vandaan komen. Toerist varen er wel bij. Of zij nu vertoeven in de comfortabele hotels in het westen of reizen op ongebaande paden in het diepe oosten, overal worden ze gastvrij tegemoet getreden. Turkije is bezaaid met oeroude steden, met opgravingen, met kerken en moskeeën, maar ook met mooie stranden en zelfs met wandelpaden.

In het zuiden van Turkije worden de zand- en kiezelstranden van de Turkse Riviëra door het Taurusgebergte beschermd tegen koude winden. In het zuidwesten ligt de Egeïsche kust met mooie badplaatsen als Marmaris en Fethiye. Ook de kustplaatsen Kusadasi, Bodrum, Alanya en Antalya zijn erg populair. Als je van wat meer rust houdt, vind je er ook kleinere plaatsen met rustige stranden en kalme baaien, of de dorpen op het anatolische platteland. Je kunt er uitstekend de zon en zee, of een voettocht door de hooglanden combineren met de klassieke cultuur.

Alanya en Antalya aan de Turkse Riviera, hebben een boeiend achterland. Trekpleister daarin is de 3000 meter hoge top van het Taurus gebergte, waarvan de hellingen tot in zee lopen. Het klimaat is subtropisch en er groeien zuidvruchten en bananen. Het regent er zelden en het is er van april tot begin december aangenaam vertoeven en ook in de winter komen er steeds meer vakantiegangers, want veel hotels blijven dan open. Antalya heeft intussen 500.000 inwoners, maar de oude stad heeft ondanks de vele toeristen zijn aantrekkelijke karakter behouden: smalle straten en de fraai gerestaureerde haven zorgen voor een mediterrane atmosfeer. Alanya, met zijn vesting en 146 torens het merkteken van de stad, is kleiner(100.000 inwoners) en rustiger. Van hieruit kan men ook een dagje in het bergachtige achterland verdwijnen. Meer westelijk, precies tegenover het Griekse eiland Rhodos, ligt Marmaris, in het gebied dat bekend staat als Lycië. Rotsen, schiereilanden, droomstranden en lagunen wisselen zich hier af. Pijnboomwouden strekken zich uit tot aan het water. Marmaris zelf heeft een schilderachtige jachthaven, van waaruit langs de kust tochten met de typische Turkse houten schepen mogelijk zijn.

Nog verder naar het westen liggen aan de Egeïsche zee Kusadasi en Bodrum aan een bochtige kust met schilderachtige vissersdorpjes, een glooiend achterland met olijfbomen en wijngaarden. Bodrum staat vanwege het nachtleven bekend als het St.Tropez van Turkije. Kusadasi is een typisch toeristenoord met veel mogelijkheden voor sport en vertier. Ideale uitgangspunten ook voor dagtochten naar de verrassend westelijke stad Izmir, de derde grote stad van Turkije en ook wel “ de parel van de Egeïsch” genoemd, waar de Basar niet onder doet voor die in Istanbul. Of naar de beroemde overblijfselen uit het verre verleden, zoals de ruïnes van Ephese , met het indrukwekkende amfitheater, de romeinse baden en monumentale tempels, Troje en Pergamon.

Klimaat jan feb mar apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Zuid Turkije (Alanya)
Zonne-uren per dag 5 7 8 9 11 12 13 12 11 9 7 5
Neerslag in mm 159 175 79 38 33 13 3 3 15 53 119 267
Dagtemperatuur in °C 15 16 18 21 26 30 34 33 31 27 22 17

Turkije heeft een mooi zonnig klimaat. Hoewel er per regio grote verschillen in temperaturen kunnen zijn, is het over het algemeen in de zomermaanden over het hele land warm tot zeer warm en in de winter kan er op bepaalde plekken zelfs worden geskied. Het klimaat aan de kust is zacht en droog. De temperatuur aan de Turkse kusten varieert van circa 20 graden celsius in het voorjaar tot ruim dertig graden celsius in de maanden juli en augustus. Een mooie tijd om Turkije te bezoeken is bijvoorbeeld in mei, juni of in september en oktober. Aan de stranden is het dan een stuk minder druk dan in juli en augustus en de middagtemperatuur komt gemiddeld rond de 25 graden uit. In het voorjaar kan het 's avonds nog wel nodig zijn een trui aan te trekken.

Bij ons bieden wij je een overzicht van alle aanbiedingen en last-minutes van de beste touroperators. Dus een vakantie zoeken begint altijd bij ons.

Bezoek deze pagina regelmatig want alle aanbiedingen worden meerdere malen per dag vernieuwd!

Turkije

Albufeira, Algarve, Portugal

Het weer in Turkije

Bezienswaardigheden


Meer in turkije

...

Lastminutes Turkije

Lees verder

...

Stedenreizen Istanbul

Lees verder

...

Turkije, een land met vele gezichten

Lees verder

...

Zonvakanties Turkije

Lees verder