aanbiedingen en last-minutes naar griekenland

Generic placeholder image

Griekenland, land van de goden en misschien wel het perfecte vakantieland! Wie een gevarieerde en zonnige vakantie wil doorbrengen komt in het eeuwenoude Hellas zeker aan zijn trekken. Je kan één van de vele eilanden bezoeken en een strandvakantie boeken om lekker zorgeloos tot rust komen aan de prachtige Griekse stranden. Wil je meer variatie, dan is een eilandencruise natuurlijk dé oplossing. Hou je van vakantie in combinatie met cultuur dan biedt Griekenland een waaier van prachtige historische sites, waardevolle musea en zonovergoten natuur. Om zoveel mogelijk van deze cultuur te zien is een rondreis door klassiek Griekenland zeker en vast een aanrader. Natuurlijk is er steeds een restaurant in de buurt. Nergens smaakt de Griekse keuken heerlijker dan in het land zelf. Griekenland bestaat uit verschillende gebieden. De belangrijkste toeristische bestemmingen zijn: Athene en de kusten van Attica, Evia, Halkidiki, de eilanden van de Dodekanesos, de Cycladen-eilanden, de Ionische Archipel en Kreta. Je kan hier overal genieten van een mooie natuur en fascinerende cultuur: in de oudheid bestond Griekenland uit belangrijke stadstaten zoals Athene en Sparta. Later werden ze opgevolgd door het wereldrijk van Alexander de Grote. In onze tijdrekening werd Griekenland verschillende malen bezet en gekoloniseerd door o.a. de Romeinen, de Germanen en later door de Turken. Na 1945 en na de totalitaire periode van het kolonelsregime werd Griekenland een democratische republiek.

Kreta is het grootste en meest zuidelijke eiland van Griekenland. Het heeft voor ieder wat wils. Strandliefhebbers kunnen terecht in rustige, authentieke dorpen of in toeristenplaatsen met een uitbundig uitgaansleven. Voor cultureel geïnteresseerden zijn er paleizen uit de Minoïsche tijd en talloze kloosters en kerkjes te bezichtigen. Wandelaars kunnen hun kuitspieren testen in de meters hoge en kilometers lange Samaria-kloof. De Kretenzers zijn heel gastvrij en elke maand wordt wel ergens een jaarlijks terugkerend feest gehouden. Ook is Kreta geschikt voor rondreizen op eigen gelegenheid of in groepsverband. Het milde klimaat maakt Kreta tot een aangename winterbestemming. Kreta heeft meerdere grote plaatsen. In het westen ligt de stad Chania met gebouwen uit de tijd van de Venetiaanse en Turkse overheersing. Het pittoreske havenkwartier heeft gezellige terrasjes en een wirwar van straatjes en winkels. Iets oostelijker ligt de stad Rethymnon. 's Avonds is het er goed toeven in de vissershaven met restaurants en terrasjes. Verder heeft Rethymnon een groot fort, drie moskeeën en zandstranden. Ook de hoofdstad Heraklion heeft charme. Je kan er prima winkelen en het Archeologisch Museum herbergt vele Minoïsche schatten. Tot slot Agios Nikolaos ten oosten van Heraklion. Rondom een binnenmeer ligt een compact en oud stadsdeel met een keur aan winkels en uitgaansmogelijkheden, waaronder terrasjes op het water. Tussen Heraklion en Agios Nikoloas liggen de badplaatsen Chersonissos en Malia die veel jongeren trekken vanwege de uitgaansmogelijkheden. In het pittoreske dorp Elounda zijn de opnames gemaakt voor 'Wie betaalt de veerman?'. Uniek is het palmenbos Vaï in het noordwestelijke puntje van het eiland. In het binnenland van Kreta liggen authentieke dorpjes, waar de bewoners je graag op een glaasje raki tracteren. De Zuidkust is grillig en minder toeristisch. Het zuidwesten is een bijzonder wandelgebied. De kilometerslange kloven zijn een uitdaging voor elke wandelaar. Kreta is een eiland van uitersten. Ruige bergen staan in schril contrast met vruchtbare vlakten, groene boomgaarden en lange stranden. In het zuiden formeren de vrijwel loodrecht uit zee oprijzende rotsen idyllische baaien. De berghellingen gaan in noordelijke richting over in glooiende heuvels. Wijngaarden strekken zich uit in het noordoosten terwijl de bewoners in het noordwesten zich toeleggen op de citrusteelt. Op de groene Lassithi-hoogvlakte lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Het kaf wordt er nog met de vlegel van het kaf gescheiden. Tientallen windmolentjes wuiven je tegemoet. Een bijzondere bezienswaardigheid op Kreta is de zeeschildpad 'Caretta caretta'. Op de stranden van Rethymnon en Chania komen deze zeeschildpadden elk jaar eieren leggen.

De Ionische eilandengroep omvat de eilanden Corfu, Paxi, Lefkas, Ithaki, Kefalonia, Zakinthos en Kithira. Deze eilandenreeks ligt tussen Griekenland en Italie. Dat is duidelijk te merken, de eilandbewoners zijn dol op bloemen en muziek. Van de zeven eilanden biedt Corfu de meeste mogelijkheden. Het eiland heeft een prachtige natuur, een mooie oude stad en luxueuze accomodaties. Als je voor vertrek alvast de sfeer wilt proeven, lees dan 'Kapitein Corelli's mandoline' van Louis de Bernieres. Deze prachtige roman speelt zich af op het eiland Kefalonia. De gevarieerde landschappen en de overdadige groene en weelderige natuur maken de eilanden geliefd bij menig natuurliefhebber. Alleen Kithira is een rotsachtig en vrij kaal eiland.

Bij de meeste buitenlandse toeristen zijn van de Noord Egeische eilanden eigenlijk alleen Samos, Lesbos en Chios bekend. Onterecht, want ook de kleinere eilanden stralen een grote natuurlijke schoonheid uit: bergachtige streken, groene olijfgaarden, indrukwekkende rotsen, landelijk gelegen dorpjes en kleurrijke vissersplaatsen. De eilanden van de Dodekanessos (letterlijk 'twaalf eilanden') liggen ten zuiden van de Noord Egeïsche eilanden en ten oosten van de Cycladen. De groep telt vier grotere eilanden (Rhodos, Karpathos, Kos en Kalimnos) en veertien kleinere eilanden. Hiervan worden er negen behandeld. Verder vallen een aantal onbewoonde rotsformaties ook onder deze groep. Toeristisch gezien zijn Rhodos, Kos, Patmos, Leros en Kalimnos de belangrijkste eilanden. Rhodos en Kos bieden een grote variëteit aan culturele bezienswaardigheden, excursies, uitgaans- en sportmogelijkheden. Patmos, Kalimnos en Leros volgen als goede tweede. Het meest groene eiland is Rhodos. De overige eilanden bieden voornamelijk rust en een oorspronkelijk sfeertje.

Griekenland

Albufeira, Algarve, Portugal

Het weer in Griekenland

Bezienswaardigheden


Meer in griekenland

...

Lastminute Griekenland

Lees verder

...

Zonvakantie in Griekenland

Lees verder

...

Zonvakanties Kreta

Lees verder

Klimaat jan feb mar apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Griekenland (Kreta)
Zonne-uren per dag 3 5 6 8 10 12 13 12 10 7 6 4