aanbiedingen en last-minutes naar cyprus

Generic placeholder image

De naam Cyprus roept misschien eerder een beeld van politieke wrijving en strijdbare leiders op, dan van een zonnig eiland met veel stranden en natuurschoon. Het is waar dat delaatste dertig jaar voor Cyprus veelbewogen zijn geweest. De tegenstellingen tussen Grieks- en Turks-Cyprioten hebben zelfs geleid tot een tweedeling van het eiland. Maar wie thuis blijft zitten, heeft ongelijk. Cyprus is en blijft een zonovergoten vakantieparadijs, waar je 's morgens aan zee kunt liggen en 's middags in de bergen de laatste sneeuw kunt zien blinken. De geschiedenis van het eiland is zeker zo gevarieerd als die van Sicilië, Kreta of Malta, waardoor er veel en soms unieke bezienswaardigheden te zien zijn. Neem alleen al de kerkjes met hun schuine pannendaken in de Troödosbergen, waarvan je niet zou denken dat ze van binnen zulke prachtige wandschilderingen bewaren. Of de Romeinse mozaïeken in Pafos met hun mooie kleuren. Het is die combinatie van stranden, rijke cultuur en afwisselende natuur die Cyprus zo'n gewilde bestemming maken.

Op Cyprus met vakantie zijn is leven als de goden. Zoals Aphrodite , de godin van liefde, die volgens de legende dit plekje op aarde uitkoos. Een eiland met een heerlijk klimaat. De zon schijnt er meer dan 300 dagen per jaar. En zelfs in de winter is het er nog altijd uitgesproken heerlijk. De temperatuur van het water is er vrijwel doorlopend aangenaam en de zee helder. Er zijn vele luxe hotels aan prachtige stranden, maar die hebben ook zelf enorme zwembaden in exotische tuinen. Daarnaast zorgen gemoedelijke taverna’s en een vriendelijke bevolking voor een bijzondere sfeer. En dat op nog geen 4 uur vliegen van Nederland.

Verspreid over het hele eiland liggen een groot aantal forten en Byzantijnse kerken en kloosters, getuigen van een rijk verleden. Niet ten onrechte mag het moderne Cyprus zich in een enorme en nog steeds groeiende toeristische belangstelling verheugen. Vooral de laatste jaren werden vele hotels bijgebouwd, waarvan een aantal tot de meest luxe van Europa mogen worden gerekend. De nadruk van het toerisme - en dat zal niemand verbazen voor een eiland in de Middellandse Zee - ligt op zon, zee en strand. Toch biedt Cyprus meer dan voldoende afwisseling, de verschillende steden zijn middel groot en garanderen een gezellige dag. In het bergachtige binnenland met schilderachtige dorpjes kan de liefhebber van (wandel tochten gemakkelijk een hele vakantie doorbrengen. Voor anderen is een dagje naar de bergen een plezierige excursie en in dewarme zomermaanden een welkome verkoeling. Er zijn maar weinig landen, die zo dicht bij elkaar zoveel vakantiegenoegens te bieden hebben: zonnebaden, zwemmen in de azuurblauwe zee, zeilen, duiken of wat dobberen op een vissersbootje. Maar er is meer. Achter de kust ligt een prachtig landschap met wijngaarden en slaperige dorpjes in glooiende heuvels. Daar kan men wandelen of temidden van de plaatselijke bevolking op het terras van een simpele dorpskroeg een Oezo-tje drinken. Nog hoger ligt het Troodosgebergte, dat het centrum van het eiland beheerst. Daar liggen vele verscholen kapelletjes en majestueuze kloosters met vele kunstschatten. In de winter kan men daar skiën, terwijl beneden aan de kust badgasten op het strand liggen. Sinds kort zijn er ook twee prachtige golfbanen, aangelegd in het heuvelachtige achterland, met uitzicht op de fraaie kust en de vele baaien. Met een huurauto is het eenvoudig om het eiland te leren kennen en de wegen zijn goed. Opgepast: links rijden. Maar er zijn ook vele dagexcursiemogelijkheden per bus.

De Internationale luchthaven ligt in Larnaca, dat een mooie boulevard heeft, omzoomd door palmen en vele gezellige taverna’s en terrassen. Limassol is de grootste haven, biedt het leven van een gezellige oude stad en ligt zeer centraal voor excursies. De meeste hotels liggen een stukje buiten het centrum. Paphos, waarheen men ook vaak rechtstreeks kan vliegen, is zeer gewild vanwege het pittoreske vissershaventje met de gezellige terrassen. Daar liggen ook de historische Koningsgraven met gerestaureerde mozaïeken. Van Paphos uit is ook het gigantische natuurgebied Akamas eenvoudig te bereiken, dat zich tot het nog weinig ontdekte noorden voert, waar Aphrodite altijd ging baden in een bron. Volgens de Cyprioten heeft Paphos het beste klimaat, want nog zonniger in de winter en koeler in de zomer. Maar in Aya Napa, aan het andere einde van het eiland, zijn de mooiste zandstranden en is de zee rustiger. Ideaal voor families met kinderen. Daar zijn ook pretparken en voor tieners vele discotheken.

Klimaat jan feb mar apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Cyprus (Lanarca)
Zonne-uren per dag 6 7 8 9 11 12 13 12 11 9 7 6
Dagen met enige neerslag 14 11 11 8 4 3 1 0 1 5 6 14
Dagtemperatuur in °C 15 16 18 22 26 29 32 32 29 27 22 18

Cyprus heeft een gelijkmatig klimaat. Het hele jaar is het zonnig en vrij droog. De gemiddelde dagtemperatuur van juni tot en met september is 32 graden Celsius. In het hoogseizoen kan deze oplopen tot zo’n 38 graden. Aan de kust zorgt de zeewind in juli en augustus voor verkoeling. In de winter, van november tot maart, kan er regen vallen. Maar ook dan is er vrij veel zon. De temperatuur varieert dan van 16 tot 25 graden. In de hoger gelegen delen van het Troodos gebergte valt in januari en februari sneeuw.

Bij ons bieden wij je een overzicht van alle aanbiedingen en last-minutes van de beste touroperators. Dus een vakantie zoeken begint altijd bij ons.

Bezoek deze pagina regelmatig want alle aanbiedingen worden meerdere malen per dag vernieuwd!

Cyprus

Albufeira, Algarve, Portugal

Het weer in Cyprus

Bezienswaardigheden