Avignon - Provence - Frankrijk

Generic placeholder image

De pausenstad Avignon ligt in de Provence. Het historische centrum is omgeven door een hoge stadsmuur met zeven poorten. Het oude stadscentrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Tijdens de pauselijke ballingschap in de 14e eeuw werd de residentie van de pausen verplaatst van Rome naar Avignon. Tussen 1309 en 1376 verbleven er negen pausen in Avignon. Paus Benedictus XII en paus Clemens VI lieten een paleis bouwen op een uitstekende rots boven de Rhône. Het imposante Palais des Papes staat symbool van de invloed van de kerk over de hele westerse christelijke wereld in de 14e eeuw.

Het Pausenpaleis is het grootste gotische bouwwerk uit de Middeleeuwen dat in Europa te vinden is. Het beschikt over twaalf torens, twee binnenplaatsen en 25 kamers waaronder de pauselijke privé-vertrekken gedecoreerd met schitterende fresco's. In de grootste toren zijn twee kapellen te vinden. In de loop der tijd raakte het paleis in verval. Tijdens het bewind van Napoléon Bonaparte werd het gebruikt als kazerne en gevangenis. In de vorige eeuw werd het gerestaureerd en omgebouwd tot museum.

Naast het Pausenpaleis staat de kathedraal Notre-Dame des Doms op het hoogste punt van de stad. Hier zetelt de aartsbisschop van Avignon. De Romaanse kathedraal dateert uit de 12e eeuw. Het pronkstuk is het vergulde standbeeld van de Maagd Maria op een van de torens. Ook het mausoleum van paus Johannes XXII is een meesterwerk.

De binnenstad van Avignon wordt omsloten door een stadsmuur. Deze muur is in de 14e eeuw gebouwd door arbeiders van de pauselijke heersers. In de muur zijn in totaal 39 torens verwerkt. De stadswal is ongeveer vijf kilometer lang en telt een aantal grote toegangspoorten waarvan de Porte de la Republique de bekendste is.

De Pont Saint-Bénézet behoort ook tot het cultuurhistorische erfgoed van Avignon. Deze brug staat beter bekend als de Pont d'Avignon uit een bekend kinderliedje. Ooit overspande de brug de Rhône over een lengte van 900 meter. Van de oorspronkelijke 22 bogen zijn er nog vier over.

Het jaarlijkse Festival van Avignon is een van de oudste en beroemdste theaterfestivals ter wereld. In juli vormt Avignon het fraaie decor voor de podiumkunsten met meer dan 40 voorstellingen in drie weken tijd. Beroemdheden uit de internationale theaterwereld verschijnen op het Festival van Avignon ten tonele. Het binnenplein van het Pausenpaleis is een van de podia.

Meer weten? Kijk op www.avignon-tourisme.com.

Zoek een camping in de buurt van Avignon:

Frankrijk

Albufeira, Algarve, Portugal

Het weer in Frankrijk

Bezienswaardigheden


Meer in frankrijk

...

Aqualand - Frankrijk

Lees verder

...

Bungalowtenten - Frankrijk

Lees verder

...

Campings - Frankrijk

Lees verder

...

Cote D'azur - Frankrijk

Lees verder

...

Antibes - Cote D'azur - Frankrijk

Lees verder

...

Cannes - Cote D'azur - Frankrijk

Lees verder

...

Frejus - Cote D'azur - Frankrijk

Lees verder

...

Grimaud - Cote D'azur - Frankrijk

Lees verder

...

Mandelieu - Cote D'azur - Frankrijk

Lees verder